9 Ağustos 2010 Pazartesi

Gebeliğe Bağlı Diyabet (Şeker Hastalığı)


24. haftada doktorunuz sizden glikoz yükleme testi isteyecek.

İlk önce 50 gr glikoz yükleme testi yapılıyor. 10-12 saat açlığın ardından yapılan bu testte, önce açlık daha sonra tokluk kan şekeriniz ölçülüyor. 50 gr şerbet kıvamında glikozu mideye indirdikten 1 saat sonra, kan değerinize bakılıyor. Eğer sonuç, 140mg/dl üzeri ise, ikinci bir yükleme daha isteniyor. Bu seferde 100gr glikoz yükleme testi yapılıyor. 100 gr glikoz içeren sıvıyı içip, başlıyorsunuz beklemeye. 1, 2, ve 3. saatlerin sonunda hem kan, hem de idrar örneği veriyorsunuz. Tabii bu 3 saat boyunca yemek yemek ve su içmek yasak. O 3 saat geçmek bilmiyor. Önerim, laboratuvara giderken yanınızda kitap götürmeniz.

3 saat sonra, sonucu beklemek kalıyor. Eğer, 3 saat içinde yapılan ölçümlerden iki değer yüksek çıkarsa, o zaman sizde de gebeliğe bağlı şeker hastalığı var demektir.

Hamile kadınların %5-7'sinde görülen diyabet ne yazık ki bende de çıktı. Tam herşey iyi gidiyor derken, moraller bozuldu tabii. Hem anne, hem de bebek için birçok risk getiriyor.

Bebeğin iri doğmasından, gelişim bozukluğuna kadar birçok risk mevcut. Ancak sakinliği koruyup stres yapmamak gerekiyor. Zira, streste şeker değerini arttırmada büyük rol oynuyor.

Diyabeti, doğum sonuna kadar diyet ve egzersiz ile kontrol altında tutmak mümkün. Biz haberi alır almaz doğru diyetisyene gittik. (Doktorumun önermiş olduğu Prof. Dr. Taner Damcı ile görüştük) Kalpler güm güm atmaya başladı. Diyetisyen birkaç sorudan sonra, bizi rahatlattı. Bu işi diyet ile çözebileceğimizi söyledi ve bir diyet progamı yazdı.

Tam da hamilelik döneminde biraz şımarayım, tatlıları, börekleri mideye indireyim derken, bu diyet işi canımı sıkmadı değil. Ancak, bir yandan da fazla kilo almadan, sağlıklı bir şekilde hamileliği bitireceğim için içten içe seviniyorum.

Şimdi disiplin zamanı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder