6 Mayıs 2010 Perşembe

İlk 3 Ay...


Eve döndükten sonra, heyecan giderek büyümeye devam eder. Miniğinizin size ses vermiş olmasının rahatlamısıyla, en yakınlar aranır, telefonda yapılan bol çığlıklı ve ağlamalı konuşmaları "ama başka kimseye söylemeyin, şu 3 ay bir bitsin" cümleleri takip eder.

O yüce 3 ay, O bitmek bilmeyen 3 ay yok mu? İkili delilik artık geri dönmüştür. 6 ya da 7. haftada başlayan mide bulantılarına, halsizlik ve dayanılmaz uyku eşlik eder. Kafanızı koyduğunuz her yer prenses yatağıdır mubarek. Bir de şu mide bulantıları olmasa... (Bazı şanslılar hariç, bir çok hamile, bu dertten muzdarip)

Bu bulantı, öyle bir bulantı ki. Siz deyin araba tutması, ben diyeyim roller coaster sevdası.
O bir zamanlar iştahla yediğiniz yemekler, artık kabusunuz olmuştur. En ufacık bir koku ya da yemek görüntüsü (hatta düşüncesi) alır götürür midenizi başka diyarlara.

Hem öyle zencefilli çaylar, beyaz leblebilerde uyandıramaz sizi bu kabustan. Bunun ilacı zaman. 12-14. haftada bir de bakmışsınız, kabus peşinizi bırakmış. Ettiğiniz dualar kabul olmuş. Mide bulantısı mı o da ne? Şimdi o güzel günler bizi bekler.

Mide bulantısını az da olsa hafifletmeyi ben şu şekilde başardım. Pardon! Başardık. Eşim sayesinde, bu zor zamanları atlattım:)

Öncelikle, Kocanız ya da yakınınzda olan biri sabah gözünü açtığınız anda, kahvaltıyı yatağa getirmeli. Kahvaltı dediysem, öyle hemen mükellef köy kahvaltısı falan hayal etmeyin. Beyaz ekmek, biraz yağsız peynir ve çok açık bir çay. Eğer yiyebilirseniz, sonrasında, sütlü ve ballı mısır gevreği. Süt ve Mısır gevreği büyük miktarda almanız gereken besini sağlıyor size. (1-2 hafta:)

Sonra mı? yataktan yavaş yavaş kalkıp, bulantı hissini unutmaya çalışın. Eğer çalışıyorsanız vay halinize, bir de trafik varsa, yanınıza mutlaka bir torba alın:) Önlem amaçlı.

Ben 3. ayımda işten ayrıldım. Bulantılarımın geçmesine çok yardımcı oldu. Yorgunluk ve stres, bulantıyı kabusa dönüştüren 2 canavar adeta. Dinlenmek ve mümkünse ev yemeği yemek, çok ama çok iyi geliyor. Çalışıyorsanız da yanınızda kendi yemeğinizi götürün ve 1-2 saat öğle şekerlemesi yapın. Bu da yardımcı oluyor.

İlk 3 ay en yakın dostlarınız, makarna, peynir ekmek, lapa pilav, yoğurt ve haşlanmış patates. Onlarla iyi geçinmeye bakın. Ben kendimi yemek yemek için zorlamadım hiç.

Her gün içtiğim multivitamin yeterli oldu bebeğim için. İlk 3 ay önemli olan, bebeğinizin gerekli vitamin ve mineralleri alabilmesi. Bunları da bizim depomuzdan aldıkları için endişelencek bir durum yok yani. Siz yeterki ruh sağlığınızı koruyun, ve moralinizi yüksek tutun.

Çünkü bebişler, anne karnındayken anlamaya ve hissetmeye başlıyor. Bizim sevgimizle büyüyor.
Miniğinizi sevin ve ona içinizde mutlu bir ortam yaratın.

1 yorum:

  1. Sansli bebeginiz, dunyanin en guzel gulen annesine sahip olacak. Artık sen de bir annesin ve ilk anneler gunun kutlu olsun....Teyze olmak, annelikten daha mı heyecanlı ne?:)

    YanıtlaSil